Skoči na glavno vsebino

Pilotno testiranje NPZ za 9. razred

Pilotno testiranje NPZ za 9. razred


Podrobnosti dogodka

  • Datum:

Spoštovani starši,

v šolskem letu 2020/21 se bo nacionalno preverjanje znanja (NPZ) izvedlo v 6. in 9. razredu v časovnih terminih, ki so določeni s šolskim koledarjem. Nacionalno preverjanje znanja v letošnjem šolskem letu se bo izvedlo na klasičen način, v šolskih prostorih in z natisnjenimi preizkusi znanja. Rezultati NPZ v tem šolskem letu ne bodo upoštevani kot dodatno merilo pri vpisu v srednjo šolo.

Informacija o dosežkih na nacionalnem preverjanju znanja bo v šolskem letu 2020/21 še posebej pomembna, saj se bo možno s strokovno analizo poglobiti v dosežke letošnje generacije učencev, ki se je več mesecev izobraževala na daljavo.

V prihodnjem tednu bomo na šoli po navodilih Državnega izpitnega centra (RIC-a) izvedli pilotno e-testiranje z namenom pridobitve potrebnih informacij za sistemski razvoj orodij za preverjanje in ocenjevanje znanja za izvajanje izobraževanja na daljavo, vključno z e-preverjanjem in e-ocenjevanjem.

Pilotno e-testiranje bomo izvedli v računalniški učilnici po naslednjem razporedu:

  • 23. 3. 2021 za učence 9. razreda (9. a: 2. in 3. šolska ura, 9. b: 4. in 5. šolska ura),
  • 25. 3. 2021 za učence 6. razreda (6. b: 2. in 3. šolska ura, 6. a: 4. in 5. šolska ura).

E-test je sestavljen iz nalog iz treh različnih predmetov (slovenščine, matematike in angleščine), na koncu pa sledi kratek vprašalnik o reševanju e-testa. Video navodila za učence so dostopna na povezavi npz.ric.si. S temi navodili bodo učenci seznanjeni v šoli pred reševanjem e-testa.

Učenci vstopijo v program prek spletne strani za učence (npz.ric.si) in vpišejo svojo šifro in geslo. Učenci rešujejo e‐test (priporočeno 45 minut, največ 60 minut – test se po izteku 60 minut samodejno zapre). Šifro in geslo bodo prejeli v šoli.

Analiza vprašalnika bo pripravljena v anonimizirani obliki. Pilotno e‐testiranje je namenjeno spoznavanju učencev z različnimi tehnikami reševanja nalog v e‐obliki. Z e‐testom ne bomo preverjali znanja učencev pri posameznih predmetih, učenci ne bodo prejeli rezultatov.

E‐testi niso posebej prilagojeni za učence s posebnimi potrebami (UPP), vendar program nudi možnost povečave velikosti prikaza (Ctrl+, Ctrl‐ ali Ctrl/kolešček na miški).

Učenci bodo lahko na dan, ko bodo reševali e‐test v šoli, po 15.30 uri dostopali do e‐testa tudi doma. Enako velja za učence, ki bodo na dan pilotnega testiranja morebiti v karanteni.

E‐testi za reševanje doma so dostopni na spletni strani za učence (npz.ric.si), prav tako navodila za reševanje e‐testa (video in PDF‐dokument). Učenci za vstop v program potrebujejo svojo šifro in geslo. E‐test za reševanje doma vsebuje tudi nalogo slušnega razumevanja pri tujem jeziku, ne vsebuje pa kratkega vprašalnika na koncu.

Prosim, da učence spodbudite, da k reševanju e‐testa pristopijo resno, saj bomo le tako lahko dobili ustrezne povratne informacije o IKT‐veščinah učencev pri uporabi programa za e‐testiranje.

Lep pozdrav,

dr. Lucija Željko,

ravnateljica

(Visited 76 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost