Akcijo Pešbus bomo na šoli začeli izvajali tudi v mesecu juniju, v dneh od 6. junija do 24. junija 2022

S pešbusom se bodo učenci v šolo odpravili peš v organiziranih skupinah, pešbus ima določene postaje in stalen vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu, uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je na primer znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus.

Pri nas v Sloveniji aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok. Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, se tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

Zakaj pešbus?

  • Otroci, ki v šolo hodijo peš, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Pešbus razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan.
  • Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

Več o projektu lahko preberete tudi na spletni strani aktivnovsolo.si.

Šolski koordinator: Brigita Horvat, 040 806 078, brigita.horvat05@gmail.com

Vozni red s postajališči PEŠBUSA so:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>> PRIJAVNICA PEŠBUS

 

(Visited 72 times, 1 visits today)