Spoštovani starši!

Na naši šoli želimo čim več otrokom omogočiti hojo ali kolesarjenje v šolo. Na ta način želimo poskrbeti za njihovo zdravje in zavarovati okolico šole pred negativnimi vplivi avtomobilskega prometa. Da bi vam prihranili skrbi, za najmlajše šolarje organiziramo spremljano hojo v šolo s Pešbusom. S tem sporočilom vas vabimo, da v izvajanje programa vključite tudi vašega otroka in da se nam občasno pridružite tudi vi.

Otroci, ki v šolo pridejo aktivno, to je peš, s kolesom ali skirojem, imajo s tem priložnost, da vsak dan storijo nekaj dobrega zase in za svoje okolje. Aktivna pot v šolo je naložba za prihodnost, pomembna za zdravje in dobro počutje otrok, prispeva k razvoju njihove samostojnosti in socialnih veščin ter omogoča otrokom praktično učenje veščin za udeležbo v prometu. Starši, ki omogočajo otrokom aktivno pot v šolo, jim s tem dajo priložnost za več vsakodnevnega gibanja in druženja z vrstniki. Po presoji učiteljev ti otroci lažje sledijo pouku in so dokazano v boljši fizični in duševni kondiciji kot tisti, ki se vozijo.

V Sloveniji nam gosta mreža osnovnih šol omogoča, da bi lahko veliko otrok od samega začetka šolanja hodilo v šolo peš ali s kolesom. Od leta 2016 je Pešbus, organizirano spremljanje otrok v šolo, izvedlo več kot 100 slovenskih šol, vedno več šol si s pomočjo občin in prostovoljcev prizadeva, da bi Pešbus spremljal otroke v šolo redno, vsak dan ali vsaj enkrat na teden.

V času Evropskega tedna mobilnosti 2022 bomo Pešbus izvedli tudi na naši šoli. Akcijo bomo izvajali od 19. septembra do 28. oktobra. Glede na prijave bomo pripravili ‘vozni red’ in ‘progo’ oziroma več prog Pešbusa. O podrobnostih bomo nato obvestili starše prijavljenih otrok.

Seveda pa za izvedbo akcije potrebujemo tudi vašo pomoč, spoštovani starši!

Vse, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri izvajanju Pešbusa in tako pokazali svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa. Glede na vašo razpoložljivosti in želje, vas bomo razporedili na program voženj in vas o vsem pravočasno obvestili. V akciji lahko sodelujejo tudi babice in dedki, tete, strici, varuške…

Prosimo vas, da:

Prijavnice bodo izročene otrokom v šoli. Oddajte jih razredničarki do srede, 7. septembra 2022.

Več o akciji Pešbus si lahko preberete na spletni strani aktivnovsolo.si, z vprašanji pa se lahko obrnete na e-naslov pazipark@gmail.com.

Lep pozdrav!

Koordinator na šoli:
Brigita Horvat in Zvonka Vujević Prislan

>>Zdrav šolar Pešbus

>> Zloženka za starše

(Visited 185 times, 1 visits today)