Skoči na glavno vsebino

AKTIVNA POT V ŠOLO – PEŠBUS

SPODBUJAMO AKTIVNO POT V ŠOLO

Vodja projekta: Brigita HORVAT

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s skirojem ali s kolesom. Pomembna je za zdravje, samostojnost, socialni razvoj otroka ter omogoča otrokom praktično učenje veščin za udeležbo v prometu. Otroci, ki v šolo prihajajo aktivno, med drugim lažje sledijo pouku ter naredijo nekaj dobrega zase in za svoje okolje.

Projekt smo izvajali v sodelovanju z IPoP – Inštitut za politike prostora ter s podporo Mestne občine Ljubljana – MOL ter Kulturno Okoljskim društvom – Pazi!Park. Program je eden od tistih, s katerim si na IPoP prizadevajo za trajnostno mobilnost.

S pešbusom so se učenci v šolo odpravili peš v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem.

Pešbus se je izvajal v šolskem letu 2021/2022 v mesecu septembru in oktobru, z začetkom  v Evropskem tednu mobilnosti 20. 9. 2021 do 22. 10. 2021.

Glede na odzive in pobude ga bomo še ponovili.

Zakaj pešbus?

  • Otroci, ki v šolo hodijo peš, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
    Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Pešbus razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan.
  • Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

       Več o projektu lahko preberete tudi na spletni strani aktivnovsolo.si.

V petek, 22. 10. 2021, smo zaključili pet tedensko vožnjo pešbusa. Veseli, zadovoljni, razgibani potniki so za svojo redno udeležbo prejeli sladko nagrado, priznanje in za večjo varnost odsevne obeske, ki jih je podaril Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana.

Posebna zahvala gre gospe prostovoljki – spremljevalki, ki je vse dni spremljala, bila peš-voznica ter učiteljicam spremljevalkam. Hvala, tudi  predstavniku IPoPa, ki je bil v veliko pomoč in podporo pri celotni izvedbi.

Pešbus bo še vozil, morda spomladi ali ponovno jeseni. Tudi do tedaj naj bo vaša pot čim večkrat aktivna (peš, s kolesom, skirojem, …).

Čas izvedbe:   Jesenski termin 20. 9. – 22. 10. 2021, Spomladanski termin 6. 6. – 24. 6. 2022.

(Visited 855 times, 1 visits today)
Dostopnost